Makrobiotičari smatraju pirinač najuravnoteženijom namirnicom u pogledu jina i janga i opšteg sastava i odnosa ugljenih hidrata, vitamina, minerala i biljnih vlakana. Integralne žitarica, kao što je mrki pirinač, sadrže puno nerastvorljivih vlakana – one vrste vlakana za koje naučnici veruju da pomažu u prevenciji mnogih vrsta raka. Nerastvorljiva vlakna u crevima deluju kao sunđer, koji dodatak vode čini mekim i on se kreće kroz creva, pomažući prevenciji zatvora.
Najpoznatije žitarice su pšenica, ječam, raž, ovas, pirinač, kukuruz. Međutim u novije vreme pojavljuju se na našem tržištu i nove kao na primer čija, kinoa, koje smo vrlo lako prihvatili. Sve one su bogate ugljenim hidratima,belančevinama,celulozom,mineralnim materijama i vitaminima te ih toplo preoručujemo.
U žitarice bez glutena spadaju kukuruz, proso, pirinač, heljda, kinoa.