Veoma stara žitarica, hrana Inka. Kinoa prirodno ne sadrži gluten, pa je mogu koristiti oni koji izbegavaju guten u ishrani. Ima puno aminokiselina, vitamina E, B12, B6, gvožđa, magnezijuma I cinka. Veoma se lako vari, pa se preporučuje za čestu upotrebu.
* Napomena: iako kinoa prirodno ne sadrži gluten, nije pogodna za obolele od celijakije i oni koji moraju da izbegavaju gluten i u tragovima. Oni mogu da koriste samo proizvode koji imaju sertifikat da su bezglutenski.
Najpoznatije žitarice su pšenica, ječam, raž, ovas, pirinač, kukuruz. Međutim u novije vreme pojavljuju se na našem tržištu i nove kao na primer čija, kinoa, koje smo vrlo lako prihvatili. Sve one su bogate ugljenim hidratima,belančevinama,celulozom,mineralnim materijama i vitaminima te ih toplo preoručujemo.
U žitarice bez glutena spadaju kukuruz, proso, pirinač, heljda, kinoa.