Neodoljiva poslastica - Tiramisu

TIRAMISU - nežni ukus kafe i krema

 

U ovom blogu delimo sa Vama fenomenalan recept za Tiramisu. Često ćete ga naći na menijima boljih restorana i kafea širom sveta. Važi za univerzalni kolač, slično kao čokoladna torta ili cheese cake.

Ono što je zgodno kod ove kremaste poslastice, je to što se može spremati u posudi kojoj želite. Dakle, da li će to biti manje činije za kup, obične čaše, neka staklena posuda ili klasična tepsija na koju ste navikli, sasvim je svejedno! Mi smo se odlučili za keramičku posudu 25x25cm.

 

 

Pre samog recepta koji sledi, napomenućemo da je umesto šećera korišćena prirodna zamena za šećer, zaslađivač Brezin šećer odnosno, kako ima svoj naziv ksilitol. Naime, brezin šećer je ovde upotrebljen samo iz razloga što smo želeli da smanjimo kalorijsku vrednost ovog kolača, s obzirom da je maskarpone sir visoko kaloričan (ali i preukusan).

Brezin šećer ima gotovo duplo manje kalorija po gramu, a ukus se nimalo ne razlikuje od ukusa belog šećera. Slatkoća je iste jačine, tako da je razmer u količini 1:1.

Više informacija o brezinom šećeru  možete naći na sledećem linku: Brezin šećer- Ksilitol

 


SASTOJCI I RECEPT

Sastojci:
♦ oko 200 gr piškota

Preliv za namakanje piškota:                                                                                                                                                       
♦ 2 supene kašike nes kafe
♦ 8 kašika vode
♦ 350ml mleka
♦ malo ruma (amareta)                                                           

Fil:
♦ 4 jaja
♦ 200 gr kašika brezinog šećera 
♦ 500 gr maskarpone sira

♦ malo arome vanile

Za posipanje:
♦ malo kakaoa


Priprema:
Za Tiramisu smo koristili posudu dimenzija 25x25cm

-Najpre treba napraviti preliv za namakanje piškota:
 staviti vodu da provri, pa njome preliti nes kafu. Dobro izmešati, da se sve granule kafe rastope. Zatim dodati mleko i rum, ostaviti sa strane.

- Odvojiti belanca od zumanaca.
  Belanca ulupati mikserom u čvrst sneg, pa dodati 8 kašika brezinog šećera. Mutiti još malo, da se zaslađivač rastopi, pa ostaviti sa strane. 
 
- Žumancima dodati 8 kašika brezinog šećera, pa ih dobro izmutiti mikserom. Dodati maskarpone sir i malo arome vanile, pa dobro promešati.    Zatim, u smesu dodati umućen sneg od belanaca i nežno promešati špatulom.


- Slagati piškote, provlačeći ih prvo kroz preliv sa nes kafom. Složene piškote premazati kremom, na njega složiti još jedan red piškota. Ostatak    fila staviti na piškote i  lepo razmazati smesu.

- Gotov kolač treba posuti kakaom da bi bio pravi.
 
 Tiramisu je najbolji sutradan, kad odstoji u frižideru 24 sata, jer se tada lepo seče i ukusi se sjedine.

 Prijatno!

Izvor slika i recept: Ivana Predić (@mlada_kuvarica)