Bezglutenske pogačice sa čvarcima i brašnom od tapioke

 

Recept za bezglutenske pogačice sa čvarcima

 Sastojci:

  • 120 g maslaca
  • 60 g masti (ili opet maslac)
  • 2 jajeta (1 belance je za premazivanje)
  • 1 kašičica soli
  • 180 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 2/3 kesice suvog kvasca
  • 450-500 g brašna tapioke Inexall Company
  • 100 g mlevenih čvaraka
  • susam

Priprema:

Odvojite 2 kašike brašna tapioke, izmešajte ga s dobro ohlađenim čvarcima i usitnite u secku ili blenderu. U mleko stavite kvasac, šećer i malo brašna tapioke. Ostavite da kvasac nadođe.

U drugoj posudi umutite masalc i mast koji su bili na sobnoj temperaturi. Dodajte jedno jaje, žumance i so. Sve spojite, a zatim dodajte mleko s kvascem i čvarke. Na kraju se umeša i brašno tapioke Inexall Company. Prekrijte činiju u kojoj je testo i ostavite da naraste. Imajte u vidu da je testo izuzetno meko, ali se ni najmanje ne lepi.

Naraslo testo podelite na 12 delova i napravite loptice, pa ih malo spljeskajte da dobiju oblik pogačice. pecite ih u kalupu za veće mafine u 2 ture. Možete da pečete bez kalupa, kao i da koristite kalup za manje (klasične) mafine - ali onda napravite 16 loptica.

Premažite umućenim belancem i pospite susamom, a zatim ostavite da testo još jednom naraste. Rernu zagrejte na 200 stepeni, ubacite pogačice da se peku i smanjite na 170 stepeni. Ove veće pogačice sam pekla oko 25 minuta. Ostavite da se ohlade.

Kad ih budete jeli, videćete da je testo unutra dosta „žilavije“ i da nema mrvljenja koje je tipično za bezglutenska peciva. I tada će vam biti jasno zašto brašno od tapioke treba da bude deo mešavine u vašim „gluten free“ brašnima :)

Prijatno!

Izvor fotografija i recept: blog Vitki Gurman (@vitkigurman)