Brašno je sitno samlevena i prosejana pšenica, raž, ovas i druge žitarice. Tako razlikujemo pšenično brašno, ražano brašno, brašno od heljde, brašno od spelte, brašno od ječma i druga.
Mekinje su jestiv mleveni omotač semena ili spoljni zaštitni sloj pšenice, raži i drugih žitarica, razdvojen od jezgra. Imaju korisno dejstvo na digestivni trakt (varenje) čoveka.
Griz je namirnica koja se dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna. Karakterišu ga blago žuta boja, ujednačena granulacija i velika moć upijanja. Prirodan je proizvod, bez dodatka aditiva i konzervansa. Koristi se za ishranu dece i odraslih osoba. Ova primena je opravdana visokom nutritivnom vrednošću. Pšenični griz se može upotrebiti kao osnova ili dodatak slanim i slatkim jelima - griz kolač.
Pšenični griz je jedan od najboljih izvora proteina, bogat esencijalnim mineralima (P, Mg, Ca, Gvožđe) i vitaminima (provitamin A, B kompleks, E, D i K9). Griz je bogat dijetetskim vlaknima, dok je sadržaj masnoća nizak.